Panthera tigris altaica - սիբիրյան վագր


ՍԻԲԵՐԱԿԱՆ ՊԻԳԵՐ

ԳԻՏԱԿԱՆ ԴԱՍԱԿԱՐԳՈՒՄ

Թագավորություն

:

Անիմալիա

Ապաստան

:

Chordata

Ենթապաստան

:

Ողնաշարավոր

Դաս

:

Մամալիա

Պատվեր

:

Carnivora

Ստորակարգ

:

Ֆելիֆորմիա

Ընտանիք

:

Felidae

Ենթաընտանիք

:

Պանտերա

Բարի

:

Պանթերա

Տեսակներ

:

Panthera tigris

Ենթատեսակներ

:

Panthera tigris altaica

Ընդհանուր անուն

Սիբիրյան վագր

ԸՆԴՀԱՆՈՒՐ ՏՎՅԱԼՆԵՐ

  • Մարմնի երկարությունը2.20 մ-ից (ներառյալ 60 սմ պոչը) մինչև 3.75 մ (ներառյալ 95 սմ պոչը)
  • Բարձրությունը չորացած տեղում է(1)1.0 - 1.5 մ
  • Քաշըտղամարդ: 180 - 300 կգ; կին ՝ 100 - 165 կգ
  • Կյանքի տևողությունը15 տարի վայրի բնության մեջ; 26 տարի գերության մեջ
  • Սեռական հասունություն`կին 3-4 տարի; տղամարդ 4-5 տարեկան

ՀԱԲԻԹԱՏ ԵՎ ԱՇԽԱՐՀԱԳՐԱԿԱՆ ՏԱՐԱՈՒՄ

Ամանակին սիբիրյան վագրը հայտնաբերվել էր Սիբիրի ողջ տարածքում, նույնիսկ առավել անհասանելի տարածքներում: Սակայն այսօր այն տեղափոխվել է ավելի հարավ ՝ հարավ-արևելյան Սիբիրի տարածքներում, հյուսիսային Մանչուրիայում և Հյուսիսային Կորեայում ՝ բնակվելով բավականին սահմանափակ տարածքներում գտնվող տերևաթափ անտառներում ՝ մարդու կողմից բնական ռեսուրսների շահագործման պատճառով:

ՆԵՐԿԱՅԱՈՒԻՉ, վարքագիծ և սոցիալական կյանք

Սիբիրյան վագրը հիմնականում միայնակ կենդանի է, և դա, հավանաբար, պայմանավորված է նրանով, որ որսի համար նրան պետք են հսկայական տարածքներ (500-ից 4000 կմ 2), և երկու մեծահասակ տղամարդկանց տարածքները երբեք չեն համընկնում: Միայն իգական սեռի ներկայացուցիչների հետ կարող է լինել համատեղ:

Սիբիրյան վագրը նշում է իր տարածքը մեզի և կղանքի միջոցով և ծառերի կոճղերի քերծվածքներով ՝ այլ վագրերին հեռու պահելու համար:
Եթե ​​մեծահասակ տղամարդը մուտք է գործում մեկ այլ չափահաս տղամարդու տարածք, ապա, անշուշտ, պայքար կլինի, հատկապես եթե ջերմության մեջ էգ կա կամ սնունդը սակավ է:

Ամենաերկար համակեցությունը միայն այն է, ինչ տեղի է ունենում մոր և նրա փոքրիկների միջև, ովքեր միասին ապրում են նույնիսկ երեք տարի, մինչև փոքրերը գնան իրենց ճանապարհով:

ՖԻSԻԿԱԿԱՆ ԲՆՈՒԹԱԳԻՐՆԵՐ

Սիբիրյան վագրը հզոր կենդանի է և գոյություն ունեցող ամենամեծ կատվազգին է: Նա ունի շատ հզոր մարմին և մկաններ, չնայած իր զգալի քաշին ՝ նա չափազանց արագաշարժ է: Այն ունի ենթամաշկային ճարպի հաստ շերտ, որը թույլ է տալիս գոյատևել սիբիրյան ցրտից:

Նա թե՛ ցերեկը, թե՛ գիշերը ունի շատ սուր տեսողություն (մարդու վեց անգամ գերազանցող տեսողություն): Գանգը շատ լայն է, այնպես, որ ապահովում է ծնոտի հզոր մկանների գերազանց խարիսխ: Այն ունի մինչև 13 սմ երկարությամբ շնիկներ, որոնք օգտագործվում են որսը արգելափակելու և սպանելու համար, մինչ պրեմոլարները և մոլիները օգտագործվում են կերակուրը մանրացնելու համար: Առանձնահատկություն այն լեզուն է, որը հագեցած է բազմաթիվ փշերով, որոնք սիբիրյան վագրն օգտագործում է որսը մաշկելու և ոսկորներից միսը հեռացնելու, ինչպես նաև մաքրելու և խմելու համար:

Ոտքերը հագեցած են հինգ երկար կոր և քաշվող ճանկերով, որոնք հագեցած են նաև փափուկ բարձիկներով, որոնք թույլ են տալիս սիբիրյան վագրին լուռ մոտենալ իր որսին:

ԿԱՊ

Սիբիրյան վագրերը միմյանց հետ շփվելու մի քանի եղանակներ կան `հոտը, տեսողական ազդանշանները, հնչյունները:

Ձայները կարող են տարբեր լինել. Նրանք կարող են մռնչալ, փնթփնթալ, շշնջալ, մռնչալ, հառաչել: Յուրաքանչյուր ձայն ունի իր իմաստը և արտացոլում է այն, ինչ վագրը ցանկանում է անել կամ նրա տրամադրությունը: Մռնչյունը սովորաբար գերակշռող հաղորդագրություն է, որն այլ կենդանիներին ասում է, թե որքան բարձր է մռնչացող անհատը և նրանց սոցիալական դիրքը:

Իր տարածքը սահմանազատելու համար սիբիրյան վագրը քերծում է ծառերի կամ այլ մակերևույթների կեղևը, այնուհետև ցողում է անուշահոտ հեղուկով խառնված մեզի, որը ծառայում է այլ վագրերին ցուցադրել տեղեկատվության մի ամբողջ շարք, ինչպիսիք են սեռը, սոցիալական կարգավիճակը, չափը և իգական սեռի դեպք, եթե այն առկա է զուգավորման համար:

ՈՒՏԵԼՈՒ ՍՈՎՈՐՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐ

Նախընտրելի դիետան են խոզերը, եղջերուները, արջերը, մանր թռչունները և նույնիսկ ձկները, որոնք սիբիրյան վագրերը որսում են հիմնականում ապավինելով տեսողությանը և լսողությանը, քանի որ հոտառությունը հատկապես զարգացած չէ: Փաստորեն, սիբիրյան վագրը իր որսը գտնում է իսկական որսորդականի նման այն հետքերով, որքան հնարավոր է մոտենալով քամուն, որպեսզի չթողնի, որ հոտը լսվի, և երբ հասնի մոտավորապես 15 մ հեռավորության վրա, ցատկում է զոհի վրա և սպանում է այն:

Այն նախընտրում է որս անել գիշերը, երբ իր նախընտրած որսը (սմբակները) առավել ակտիվ են:

Եթե ​​որսը փոքր է, ապա այն սպանվում է պարանոցի կծումից, այդպիսով կտրելով ողնաշարը; եթե դա մեծ որս է, ապա սիբիրյան վագրը բռնում է պարանոցից և խեղդում է ՝ սեղմելով շնչափողը:

Սպանելուց հետո այն քաշում են մի կողմ և հետո ուտում: Եթե ​​որսը մեծ է և միանգամից չի ուտում, ապա վագրը այն թաքցնում է խոտի և հողի հետ, որպեսզի այլ կենդանիներ չուտեն այն, հետո կերակրեն դրանով:

Սիբիրյան վագրը մեկ կերակուրի ընթացքում կարող է ուտել մինչեւ 50 կգ միս:

ԵՐԵԽԱՆԵՐԻ Վերարտադրություն և աճ

Այս կենդանիների միջեւ զուգավորումը կարող է տեղի ունենալ տարվա ցանկացած ժամանակ, նույնիսկ եթե նախընտրելի է դա տեղի ունենալ ձմռան ժամանակահատվածում:

Երբ կին սիբիրյան վագրը էգին ազդանշան է տալիս մեզի միջոցով և ծառի կոճղերի քերծվածքներով զուգավորվելու պատրաստակամությունը, երկուսն էլ ապրում են միասին 2-3 օր նախքան զուգավորումը, և երբ դա պատահեց, արուն թողնում է էգին: ով կլինի միակը, ով հոգ կտանի սերունդների մասին:

Հղիությունը տեւում է մոտ 4 ամիս, և առաքվում է 2-ից 3 քոթոթ:

Կրծքից հանելը տեղի է ունենում այն ​​ժամանակ, երբ ճտերը հասել են 6 ամսական, նույնիսկ եթե արդեն 2-3 ամսականից մայրը սկսում է փոքր որս բերել փոքրերին:

Երիտասարդները, երբ նրանք վեց ամսական են, սկսում են հետևել իրենց մորը որսորդության ընթացքում ՝ սովորելու և նրա հետ մնալու համար մինչև մոտ երկու-երեք տարեկան հասակը:

ԱՆՀՐԱԵՇՏՈՒԹՅՈՒՆ

Սիբիրյան վագրը բնական թշնամիներ չունի, բացի մարդուց: Փոքր արուները կարող են սպանվել չափահաս տղամարդկանց կողմից:

ԲՆԱԿՉՈՒԹՅԱՆ ՊԵՏՈՒԹՅՈՒՆ

Սիբիրյան վագրը դասվում է IUNC Կարմիր ցուցակում `որպես ոչնչացման շատ բարձր ռիսկի կենդանի ՎՏԱՆԳԱՎՈՐՎԱ ((EN) ամբողջ աշխարհում 400-ից պակաս օրինակով:

Սիբիրյան վագրի համար ամենամեծ սպառնալիքն այսօր այն մարդն է, որը ոչնչացնում է նրա բնական միջավայրը ՝ տեղափոխելով այն ավելի մարգինալ և սննդամթերքներով աղքատ վայրեր:

ՍՈIALԻԱԼԱԿԱՆ, ՏՆՏԵՍԱԿԱՆ ԵՎ ՏՆՏԵՍԱԿԱՆ ԿԱՐԵՎՈՐՈՒԹՅՈՒՆԸ ՏՆՏԵՍԱԿԱՐԳՈՒՄ

Սիբիրյան վագրը էկոհամակարգում շատ կարևոր է խոշոր խոտակեր կենդանիների բնակչության վերահսկման համար:

Դա կենդանին է, որը մեծ ռեսուրս է մարդու կողմից վերահսկվող կենդանաբանական այգիների և բնական տարածքների համար, որպես կարևոր տնտեսական ռեսուրս (էկոտուրիզմ):

Չնայած այժմ քիչ նմուշներ են մնացել, որսագողությունը, ցավոք, դեռ տարածված է, քանի որ նրա մորթը շատ արժեքավոր է համարվում գորգեր պատրաստելու համար:

Հետաքրքրություն

Եթե ​​բոլոր քոթոթները սատկեին ծննդաբերությունից հինգ ամսվա ընթացքում, մայրը ի վիճակի է մեկ այլ ծին ծնել:

Ավանդական չինական բժշկությունը երկար տարիներ օգտագործել է վագրի մասերը դեղամիջոցներ պատրաստելու համար, օրինակ ՝ այս կենդանու պես ուժեղ և վայրագ դառնալու համար:

ԵՐԿՐԱՎԱ ՁԱՅՆՆԵՐ

Այս կենդանու կողմից արձակված ձայները լսելու համար անցեք հոդվածին. Վագրի հնչյունները

Նշում

(1) Ուիթերսքառակուսի մարմնի շրջանը պարանոցի վերին եզրին և մեջքին և ուսերին վերևում ՝ գործնականում կենդանու մարմնի ամենաբարձր տարածքը:


Աշխարհագրական շարքը

Վագրերի շարքը ժամանակին տարածվում էր Ասիայով մեկ ՝ սկսած Արևելյան Թուրքիայից և Կասպից ծովից ՝ Տիբեթյան սարահարթից հարավ ՝ դեպի արևելք, մինչև Մանչուրիա և Օխոտսկի ծով: Վագրեր հայտնաբերվել են նաև Իրանի հյուսիսում, Աֆղանստանում, Պակիստանի Ինդոսի հովտում, Լաոսում, Թայլանդում, Վիետնամում, Կամբոջայում, Մալայզիայում և ,ավա և Բալի կղզիներում: Վագրերն այժմ վերացել են կամ գրեթե ոչնչացել են այս տարածքների մեծ մասում: Բնակչությունը մնում է համեմատաբար կայուն Չինաստանի հյուսիս-արևելքում, Կորեայում, Ռուսաստանում և Հնդկաստանի որոշ մասերում և Հիմալայական շրջանում: (Mazak, 1981 Sunquist and Sunquist, 2002 Thapar, 2005)

Գոյություն ունեն Panthera tigris- ի ութ ճանաչված ենթատեսակ: Սիբիրյան վագրեր, P. t. ալթայկա, ներկայումս հանդիպում են միայն Ռուսաստանի մի փոքր մասում, ներառյալ Ամուրուսուրիի Պրիմորիե և Խաբարովսկ շրջանները: Բենգալյան վագրեր, P. t. tigris, հանդիպում են Հնդկաստանում, Բանգլադեշում, Նեպալում, Բութանում և Չինաստանում: Հնդոկինեզական վագրեր, P. t. կորբետտի, հանդիպում են Կամբոջայում, Չինաստանում, Լաոսում, Մալայզիայում, Մյանմայում, Թաիլանդում և Վիետնամում: Հարավչինական վագրեր, P. t. amoyensis, հայտնաբերվել են հարավ-կենտրոնական Չինաստանի երեք մեկուսացված տարածքներում: Sumatran վագրեր, P. t. sumatrae, հանդիպում են միայն ինդոնեզական Սումատրա կղզում: Ենթադրվում է, որ վերացել են Բալիի վագրերը (P. t. Balica), Javanավանի վագրերը (P. t. Tuboica) և Կասպից ծովի վագրերը (P. t. Virgata): Այդ ենթատեսակները եղել են Բալի (P. t. Balica), Javaավա (P. t. Tuboica) կղզիներում և Թուրքիայում, Անդրկովկասի տարածաշրջանում, Իրանում և Կենտրոնական Ասիայում (P. t. Virgata): (Mazak, 1981 Sunquist and Sunquist, 2002 Thapar, 2005)

  • Կենսաշխարհագրական շրջաններ
  • պալեարտիկ
    • բնիկ
  • արեւելյան
    • բնիկ

Հաբիթաթ

Վագրերն ապրում են բնակավայրերի բազմազանության մեջ, ինչը ենթադրվում է դրանց բաշխմամբ `էկոլոգիական պայմանների լայն տիրույթում: Հայտնի է, որ դրանք հանդիպում են արևադարձային ցածրադիր մշտադալար անտառում, մուսոնային անտառում, փշոտ անտառում, կաղնու և կեչու անտառներում, բարձր խոտի ջունգլիներում և մանգրոյի ճահիճներում: Վագրերը ի վիճակի են հաղթահարել կլիմայական տատանումների լայն շրջանակ ՝ սկսած տաք խոնավ տարածքներից, ծայրահեղ ձյան տեղումներ, որտեղ ջերմաստիճանը կարող է լինել մինչև –40 աստիճան ցելսիուս: Վագրերը հայտնաբերվել են 3960 մետր բարձրություններում: Ընդհանրապես, վագրերը պահանջում են միայն որոշ բուսական ծածկույթ, ջրի աղբյուր և բավարար որս: (Mazak, 1981 Sunquist and Sunquist, 2002 Ullasa, 2001)

  • Հաբիթաթի շրջաններ
  • չափավոր
  • արեւադարձային
  • երկրային
  • Երկրային բիոմներ
  • տունդրա
  • տայգա
  • սավանա կամ խոտհարք
  • անտառ
  • անձրևային անտառ
  • սկրաբ անտառ
  • լեռներ
  • Խոնավ տարածքներ
  • ճահիճ

Ֆիզիկական նկարագրությունը

Վագրերն ունեն կարմրավուն նարնջագույն վերարկու ՝ ուղղահայաց սեւ գծերով, եզրերի և ուսերի երկայնքով, որոնք տարբերվում են չափից, երկարությունից և տարածությունից: Որոշ ենթատեսակներ ունեն ավելի գունատ մորթեղ, իսկ ոմանք էլ գրեթե ամբողջովին սպիտակ են ՝ եզրերի և ուսերի երկայնքով կամ սեւ կամ մուգ շագանակագույն գծերով: Վերջույթների և որովայնի, կրծքավանդակի, կոկորդի և դունդի ներքևի մասը սպիտակ կամ բաց է: Սպիտակ գույնը հայտնաբերվում է աչքերի վերևում և տարածվում է այտերի վրա: Յուրաքանչյուր ականջի հետևում առկա է սպիտակ կետ: Աչքերի շուրջ մուգ գծերը հակված են սիմետրիկ լինելուն, բայց դեմքի յուրաքանչյուր կողմի հետքերը հաճախ ասիմետրիկ են: Պոչը կարմիր-նարնջագույն է և օղակված է մի քանի մուգ կապանքներով: (Mazak, 1981 Sunquist and Sunquist, 2002 Thapar, 2005 Ullasa, 2001)

Մարմնի չափը և ձևաբանությունը զգալիորեն տարբերվում են վագրերի ենթատեսակներից: Սիբիրյան վագրերը, որոնք հայտնի են նաև որպես ամուրյան վագրեր (P. t. Altaica), ամենամեծն են: Արական սիբիրյան վագրերը կարող են աճել մինչև 3,7 մետր, իսկ քաշը `ավելի քան 423 կգ: կանայք հասնում են մինչև 2,4 մետր երկարության և 168 կգ: Ինդոկինեզական արական վագրերը (P. t. Corbetti), թեև մարմնի չափերով փոքր են սիբիրյան վագրերից ՝ 2,85 մ երկարությամբ և 195 կգ, բայց վագրերի բոլոր ենթատեսակներից ամենաերկար գանգն ունեն ՝ 319-ից 365 մմ չափերով: Սումատրական վագրերը (P. t. Sumatrae) կենդանի ամենափոքր ենթատեսակներն են: Սումատրան արու վագրերի չափը 2.34 մետր է, իսկ քաշը `136 կգ, էգերի չափը` 1.98 մետր, իսկ քաշը `91 կգ: (Mazak, 1981 Sunquist and Sunquist, 2002 Thapar, 2005 Ullasa, 2001)

Վագրերը հզոր կենդանիներ են, հայտնի է, որ մեկը քաշել է 700 կգ քաշով գաուր ցուլ: Վագրերն ունեն կարճ, հաստ պարանոցներ, լայն ուսեր և լայնածավալ նախաբջիջներ, որոնք իդեալական են որսի հետ բախվելու համար, մինչդեռ բռնում եք երկար վերականգնվող ճանկերով և լայն նախաբազուկներով: Վագրի լեզուն ծածկված է կոշտ պապիլայով ՝ որսագեղձի մսերը քերելու համար: (Sunquist and Sunquist, 2002 Thapar, 2005 Ullasa, 2001)

Բոլոր վագրերն ունեն 3/3, 1/1, 3/2, 1/1 ստոմատոլոգիական բանաձև: Բենգալյան վագրերը (P. t. Tigris) ունեն կենդանի խոշոր կատուներից ամենաերկար շները ՝ 7,5-ից 10 սմ երկարությամբ: Վագրի գանգը ամուր է, կարճ և լայն ՝ լայն զիգմատիկ կամարներով: Քթի ոսկորները բարձր են, դուրս են պրծնում առավելագույն մկաններից, որտեղ տեղավորվում են շները: Վագրերն ունեն լավ զարգացած աղեղնաձիգ և կորոնոիդային պրոցեսներ ՝ ապահովելով մկանների ամրացում նրանց ուժեղ կծվածքի համար: (Sunquist and Sunquist, 2002 Thapar, 2005 Ullasa, 2001)

  • Այլ ֆիզիկական հատկություններ
  • էնդոթերմիկ
  • հոմոիոտերմիկ
  • երկկողմանի համաչափություն
  • Սեռական Դիմորֆիզմ
  • տղամարդ ավելի մեծ
  • Massանգվածային տիրույթ 91-ից 423 կգ 200,44-ից 931,72 ֆունտ
  • Լեռնաշղթայի երկարությունը 1,98-ից 3,7 մ 6,50-ից 12,14 ոտնաչափ
  • Միջին բազային նյութափոխանակության մակարդակը 133,859 Վտ AnAge

Վերարտադրություն

Վագրերը միայնակ են և չեն շփվում զուգընկերների հետ, բացառությամբ զուգավորման: Տեղի տղամարդիկ կարող են մրցել էստրուսում իգական սեռի մուտքի համար: (Sunquist and Sunquist, 2002)

Իգական վագրերը գալիս են էստրուս յուրաքանչյուր 3-9 շաբաթվա ընթացքում և ընկալունակ են 3-ից 6 օրվա ընթացքում: Նրանք ունեն հղիության ժամկետ ՝ մոտ 103 օր (96-ից 111 օր), որից հետո լույս աշխարհ են բերում 1-ից 7 ջրիմուռների ձագեր: Աղբի միջին չափերը 2-ից 3 երիտասարդ են: Սիբիրյան վագրերում աղբի միջին չափը 2.65 է (n = 123), նման միջինները հայտնաբերվել են վագրերի այլ ենթատեսակների մեջ: Նորածին ձագերը կույր են և անօգնական, քաշը `780-ից 1600 գ: Աչքերը չեն բացվում միայն ծնվելուց 6-ից 14 օր, իսկ ականջները `ծնվելուց 9-ից 11 օր հետո: Այս խոցելի փուլում մայրն իր ժամանակի մեծ մասն անցկացնում է երիտասարդներին բուժքույր տալու համար: Կրծքից հեռացումը տեղի է ունենում 90-ից 100 օրվա ընթացքում: Ձագերը սկսում են հետևել իրենց մորը մոտ 2 ամսականում և այդ ժամանակ սկսում են կոշտ սնունդ ընդունել: 5-ից 6 ամսական ձագերը սկսում են մասնակցել որսորդական արշավներին: Ձագերը մոր հետ մնում են մինչեւ 18 ամսականից 3 տարեկան: Երիտասարդ վագրերը սեռական հասունության չեն հասնում մինչև կանանց համար 3-ից 4 տարեկան, իսկ տղամարդկանց համար `4-ից 5 տարեկան: (Sunquist and Sunquist, 2002 Ullasa, 2001)

  • Վերարտադրողականության հիմնական առանձնահատկությունները
  • iteroparous
  • ամբողջ տարվա բուծում
  • gonochoric / gonochoristic / dioecious (սեռերն առանձնացված են)
  • սեռական
  • դրդված օվուլյացիա
  • կենդանի
  • Բազմացման ընդմիջում Իգական վագրերը ծնվում են յուրաքանչյուր 3-4 տարին մեկ ՝ կախված նախորդ ձագերի կախվածության երկարությունից:
  • Բազմացման սեզոնը Վագրերը կարող են բազմանալ տարվա ցանկացած պահի, բայց բուծումն առավել տարածված է նոյեմբերից ապրիլ:
  • 1-ից 7 սերունդների շարք
  • Offնունդների միջին թիվը 2.65
  • Offնունդների միջին թիվը 2.5 AnAge
  • Հղիության ժամանակահատվածը 96-ից 111 օր
  • Հղիության միջին ժամկետը 103 օր
  • Կրծքից հանելու միջին տարիքը 90-ից 100 օր
  • Անկախության միջին ժամանակը 18 ամիս
  • Սեռական կամ վերարտադրողական հասունության միջին տարիքը (կին) 3-ից 4 տարեկան
  • Սեռական կամ վերարտադրողական հասունության միջին տարիքը (կին)
    Սեռը ՝ կին 1268 օր AnAge
  • Սեռական կամ վերարտադրողական հասունության միջին տարիքը (տղամարդ) 4-ից 5 տարեկան
  • Սեռական կամ վերարտադրողական հասունության միջին տարիքը (տղամարդ)
    Սեռը ՝ տղամարդ 1415 օր AnAge

Այլ կաթնասունների նման, կանայք խնամում և կերակրում են իրենց կախված երիտասարդներին: Կրծքից հանելը տեղի է ունենում 3-ից 6 ամսվա ընթացքում, բայց ձագերը կախված են իրենց մորից այնքան ժամանակ, քանի դեռ իրենք չեն դառնալու հմուտ որսորդներ, երբ հասնեն 18 ամսից մինչև 3 տարեկան: Երիտասարդ վագրերը պետք է սովորեն մորից հետապնդել, հարձակվել և սպանել որսին: Ձագերին խնամող մայրը պետք է 50% -ով ավելացնի իր սպանության մակարդակը, որպեսզի բավարար սնունդ ստանա իրեն և իր սերունդներին բավարարելու համար: Արական վագրերը ծնողական խնամք չեն ապահովում: (Mazak, 1981 Sunquist and Sunquist, 2002)

  • Pնողների ներդրում
  • ջրհեղեղային
  • նախաբեղմնավորում
    • ապահովում
    • պաշտպանող
      • իգական
  • նախածանցում / ծնունդ
    • ապահովում
      • իգական
    • պաշտպանող
      • իգական
  • նախքան կրծքից կտրելը / հեռանալը
    • ապահովում
      • իգական
    • պաշտպանող
      • իգական
  • նախանկախությունը
    • ապահովում
      • իգական
    • պաշտպանող
      • իգական
  • անչափահասների ուսուցման երկար ժամանակահատված

Կյանքի տևողությունը / երկարակեցությունը

Վագրերը սովորաբար ապրում են 8-10 տարի վայրի բնության մեջ, չնայած նրանք կարող են հասնել 20-ից 20 տարեկան հասակի: Հայտնի է, որ գերության մեջ վագրերը ապրում են մինչև 26 տարեկան, չնայած որ գերության տևողությունը 16-ից 18 տարեկան է: Ենթադրվում է, որ մեծահասակ վագրերի մեծ մասը սատկում է մարդկային հետապնդումների և որսի արդյունքում, չնայած նրանց մեծ որսը կարող է երբեմն մահացու վիրավորել նրանց: Երիտասարդ վագրերը բախվում են բազմաթիվ վտանգների, երբ նրանք ցրվում են իրենց մոր տնից, ներառյալ արու վագրերի կողմից հարձակման ենթարկվելը և ուտելը: Որոշ հետազոտողներ գնահատում են 50% -ով գոյատևման մակարդակ երիտասարդ վագրերի համար: (Mazak, 1981 Sunquist and Sunquist, 2002)

  • Լեռնաշղթայի կյանքի տևողությունը
    Կարգավիճակ. Գերության 26 (բարձր) տարի
  • Տիպիկ կյանքի տևողությունը
    Կարգավիճակ `վայրի 8-ից 10 տարի
  • Միջին կյանքի տևողությունը
    Կարգավիճակ `վայրի 8-ից 10 տարի
  • Տիպիկ կյանքի տևողություն
    Կարգավիճակ. 16-ից 18 տարի գերություն

Վարքագիծ

Վագրերը միայնակ են, միակ երկարատև կապը մոր և նրա սերունդների միջև է: Վագրերն առավել ակտիվ են գիշերը, երբ նրանց վայրի թմբուկավոր որսը առավել ակտիվ է, չնայած նրանք կարող են ակտիվ լինել օրվա ցանկացած պահի: Վագրերը նախընտրում են որս կատարել խիտ բուսականությամբ և երթուղիներով, որտեղ նրանք կարող են հանգիստ շարժվել: Ձյան մեջ վագրերը երթուղիներ են ընտրում սառեցված գետի հունների վրա, սմբակների կողմից արված արահետներով կամ ցանկացած այլ վայրում, որտեղ ձյան կրճատված խորություն կա: Վագրերն ունեն հսկայական ցատկելու ունակություն ՝ կարողանալով ցատկել 8-ից 10 մետր: Այդ հեռավորության կեսի ցատկերը ավելի բնորոշ են: Վագրերը գերազանց լողորդներ են, և ջուրը սովորաբար խոչընդոտ չի հանդիսանում նրանց շարժմանը: Վագրերը կարող են հեշտությամբ անցնել 6-8 կմ լայնությամբ գետեր և հայտնի է, որ ջրի մեջ անցնում են 29 կմ լայնություն: Վագրերը նույնպես հիանալի ալպինիստներ են ՝ օգտագործելով իրենց վերականգնող ճանկերը և հզոր ոտքերը: (Mazak, 1981 Sunquist and Sunquist, 2002)

  • Հիմնական վարքագիծ
  • մակերեսային
  • օրեկան
  • գիշերային
  • կրպուսկուլյար
  • շարժուն
  • քոչվոր
  • նստակյաց
  • միայնակ
  • տարածքային
  • Լեռնաշղթայի տարածքի չափը 64-ից 9252 կմ ^ 2

Տնային տիրույթ

Տնային տիրույթի չափերը տարբերվում են ՝ կախված որսի խտությունից: Հնդկական իգական վագրերը (P. t. Tigris) ունեն տնային տիրույթի չափեր 200-ից 1000 քառակուսի կիլոմետր (միջակայքը 64-ից 9252 կմ 2) տղամարդկանց տնային միջակայքը միջինում 2-ից 15 անգամ ավելի մեծ է: Իրենց տնային սահմաններում վագրերը պահպանում են մի քանի խոռոչներ, հաճախ խիտ բուսականության կամ քարանձավի մեջ, ընկած ծառի տակ գտնվող խոռոչ կամ խոռոչ ծառի մեջ: Վագրերը հաճախ պաշտպանում են բացառիկ տնային տիրույթները, բայց հայտնի է նաև, որ նրանք խաղաղորեն կիսում են տնային տիրույթները կամ մշտապես թափառում, առանց տան միջակայքի: Վագրերը կարող են մեկ գիշերվա ընթացքում անցնել 16-ից 32 կիլոմետր: (Mazak, 1981 Sunquist and Sunquist, 2002)

Հաղորդակցություն և ընկալում

Վագրերի միջեւ հաղորդակցությունը պահպանվում է բույրերի գծանշումներով, տեսողական ազդանշաններով և վոկալիզացիայով: Հոտառության գծանշումները տեղադրվում են հոտոտ մուշկային հեղուկի տեսքով, որը խառնվում է մեզի հետ և ցողում այնպիսի առարկաների վրա, ինչպիսիք են խոտը, ծառը կամ ժայռը: «Ֆլեհմեն» կոչվող դեմքի արտահայտությունը հաճախ կապված է հոտի հայտնաբերման հետ: Ֆլեհմենների ժամանակ լեզուն կախված է կտրվածքների վրայից, քիթը կնճռոտվում է, իսկ վերին շանը ճաղավանդվում է: Ֆլեհմենը սովորաբար հանդիպում է այն տղամարդկանց մոտ, ովքեր պարզապես հոտոտել են մեզի, հոտառության հետքեր, էսթրեսային տիզր կամ իրենց տեսակի հատուկ ձագ: (Schaller, 1967 Sunquist and Sunquist, 2002 Thapar, 2005 Ullasa, 2001)

Վագրերի կողմից արված տեսողական ազդանշաններից են բծերը, որոնք ցողվել են, քերծվածքները, որոնք արվել են գետնին ցնցելուց, և ճանկերի հետքերը, որոնք մնացել են ծառերի կամ այլ առարկաների վրա: Schaller- ը (1967) նկարագրել է «պաշտպանական սպառնալիք» դեմքի արտահայտություն, որը նկատվել է վագրի հարձակման ժամանակ: Սա ներառում էր բաց բերանի անկյունները հետ քաշելը, շների մերկացումը, ականջները գիրացնելը և աչքերի աշակերտները մեծացնելը: Նրանց ականջի հետևի բծերը և դրանց գծերի ձևը կարող են օգտագործվել նաև ներհամակարգային հաղորդակցության մեջ: (Mazak, 1981 Schaller, 1967 Sunquist and Sunquist, 2002 Thapar, 2005 Ullasa, 2001)

Վագրերը կարող են նաև ձայնային հաղորդակցվել մռնչոցների, մռնչյունների, խռխռոցների, փնթփնթոցների, տնքոցների, մեգերի և շշնջոցների միջոցով: Յուրաքանչյուր ձայն ունի իր սեփական նպատակը և, կարծես, արտացոլում է վագրի մտադրությունը կամ տրամադրությունը: Օրինակ ՝ վագրի մռնչյունը սովորաբար գերակշռության ազդանշան է, որը մյուս անհատներին ասում է, թե որքան մեծ է և գտնվելու վայրը: Մի հառաչանք հաղորդակցվում է ներկայացմանը: Վագրերի մռնչալու կարողությունը գալիս է ճկուն հիոիդային ապարատ ունենալուց և ձայնային ծալքից `խիտ ֆիբրո-առաձգական պահոցով, որը թույլ է տալիս ձայնին երկար տարածություններ անցնել: (Schaller, 1967 Sunquist and Sunquist, 2002 Thapar, 2005 Ullasa, 2001)

  • Հաղորդակցման ուղիներ
  • տեսողական
  • շոշափելի
  • ակուստիկ
  • քիմիական
  • Հաղորդակցման այլ եղանակներ
  • երգչախմբեր
  • ֆերոմոններ
  • հոտի նշաններ
  • Ընկալման ալիքներ
  • տեսողական
  • շոշափելի
  • ակուստիկ
  • քիմիական

Սննդային սովորություններ

Վագրերը նախընտրում են որս անել գիշերը, երբ նրանց սմբակավոր որսը առավել ակտիվ է: Շալլերի (1967) կողմից Հնդկաստանում կատարված ուսումնասիրության արդյունքում վագրերն առավել ակտիվ էին մինչև 0800-ը և 1600 ժամ հետո: Ենթադրվում է, որ վագրերը գտնում են իրենց որսը ավելի շատ օգտագործելով լսողությունը և տեսողությունը, քան հոտառությունը (Schaller, 1967): Նրանք օգտագործում են գաղտագողի մոտեցում ՝ օգտագործելով յուրաքանչյուր ժայռ, ծառ և թուփ որպես ծածկ և հազվադեպ են հեռու հետապնդում որսին: Վագրերը լուռ են, զգուշորեն քայլեր են անում և ցած են մնում գետնին, որպեսզի որսը չտեսնեն կամ լսեն: Սովորաբար նրանք սպանում են որս դնելով ՝ որսը նետվելով իրենց զանգվածի հետ հավասարակշռությունից դուրս նետելով: Վագրերը հաջող գիշատիչներ են, բայց 10-12 գրոհներից միայն 1-ն է հաջող որսում ունենում: (Mazak, 1981 Schaller, 1967 Sunquist and Sunquist, 2002)

Վագրերը կիրառում են երկու մարտավարություններից մեկը, երբ բավական մոտենում են սպանելուն: Վագրի մարմնի քաշի կեսից պակաս քաշ ունեցող փոքր կենդանիներ սպանվում են պարանոցի հետևի կծումից: Կենդանիները մտցվում են պարանոցի ողերի արանքում `ստիպելով նրանց իրարից բաժանվել և կոտրել ողնաշարը: Ավելի մեծ կենդանիների համար կոկորդին կծելը օգտագործվում է կենդանու շնչափողը մանրացնելու և խեղդելու համար: Կոկորդի խայթոցը սպանության առավել անվտանգ մարտավարությունն է, քանի որ այն նվազագույնի է հասցնում ցանկացած որսորդական հարձակումը, որը վագրը կարող է ստանալ, երբ փորձում է սպանել իր որսը: Այն բանից հետո, երբ որսը ծածկում են, վագրերը նախ կերակրում են հետույքին, օգտագործելով մարմնավոր մարմինները ՝ դիակը պոկելու համար: Վագրի առաջխաղացման հետ մեկտեղ այն բացում է մարմնի խոռոչը և հեռացնում ստամոքսը: Որսը ոչ բոլորն է ուտում, որոշ մասեր մերժվում են: Սովորաբար որսը քաշվում է ծածկելու համար, և հնարավոր է, որ այնտեղ մնան և մի քանի օրվա ընթացքում նորից այցելեն: (Schaller, 1967 Sunquist and Sunquist, 2002)

Վագրային դիետայի մեծ մասը բաղկացած է տարբեր խոշոր աքլոր տեսակներից, այդ թվում ՝ սամբար (Rusa unicolor), չիտալ (Axis առանցք), խոզ եղջերու (Axis porcinus), barasingha (Rucervus duvaucelii), հաչող եղջերու (Muntiacus muntjak), էլկ (Cervus elaphus) ), սիկա եղջերու (Cervus nippon), եվրասիական եղջերու (Alces alces), եղջերու (Capreolus capreolus), մուշկաքար (Moschus moschiferus), նիլգայ (Boselaphus tragocamelus), սեւ հաչ (Antilope cervicapra), gaur (bos frontengis) Bos javanicus), ջրային գոմեշ (Bubalus bubalis) և վայրի խոզեր (Sus): Վերցվում են նաև տնային սմբակները, այդ թվում ՝ խոշոր եղջերավոր անասուններ (Bos taurus), ջրային գոմեշներ (Bubalus bubalis), ձիեր (Equus caballus) և այծեր (Capra hircus): Հազվագյուտ դեպքերում վագրերը հարձակվում են մալայական տապիրների (Tapirus indicus), հնդկական փղերի (Elephas maximus) և երիտասարդ հնդկական ռնգեղջյուրների (Rhinoceros unicornis) վրա: Վագրերը պարբերաբար հարձակվում են ու ուտում շագանակագույն արջերին (Ursus arctos), Ասիական սեւ արջերին (Ursus thibetanus) և ծույլ արջերին (Melursus ursinus): Ավելի փոքր կենդանիներին երբեմն վերցնում են, երբ ավելի մեծ որս անհասանելի է, սա ներառում է խոշոր թռչուններ, ինչպիսիք են փասիանները (Phasianinae), ընձառյուծները (Panthera pardus), ձկները, կոկորդիլոսները (կոկորդիլոս), կրիաները, կոկորդները (Hystrix), առնետները և գորտերը: Շատ քիչ վագրեր սկսում են որսալ մարդկանց (Homo sapiens): Երբ վագրերը հաջողությամբ վերցնեն խոշոր որս, վագրերը կուտեն 18-ից 40 կգ միս: Նրանք սովորաբար ամեն օր չեն ուտում: (Mazak, 1981 Schaller, 1967 Sunquist and Sunquist, 2002)

  • Առաջնային դիետա
  • մսակեր
    • ուտում է երկրային ողնաշարավոր կենդանիներ
  • Կենդանական սնունդ
  • Թռչուններ
  • կաթնասուններ
  • սողուններ
  • ձուկ
  • Հետադարձ կեր
  • պահում կամ պահում է սնունդը

Գիշատություն

Վագրերը բնական գիշատիչներ չունեն, բացի մարդկանցից: Մեծահասակ վագրերը կրտսեր ձագերի հավանական գիշատիչներն են: (Schaller, 1967 Sunquist and Sunquist, 2002)

  • Հակառակ գիշատիչների հարմարեցումներ
  • ծպտյալ
  • Հայտնի գիշատիչներ
    • մարդ (Homo sapiens)

Էկոհամակարգի դերեր

Վագրերն օգնում են կարգավորել իրենց խոշոր խոտակեր կենդանիների պոպուլյացիաները, որոնք ճնշում են գործադրում բուսական համայնքների վրա: Որպես գլխավոր գիշատիչներ իրենց դերի պատճառով նրանք կարող են համարվել հիմնաքարային տեսակներ: (Sunquist and Sunquist, 2002)

Վագրի մակաբույծները ներառում են նեմատոդային, տրեմատոդային և ցեստոդային որդերը ՝ Paragonimus westermani, Toxocara տեսակներ, Uiteinarta տեսակներ, Physaloptera praeputhostoma, Dirofilaria տեսակներ, Gnathostoma spinigerum, Diphyllobothrium erinacei, Taenia bubesei և Taenia pisiformis: Վագրերից հայտնի տիզերն են Rhipicephalus annulatus, Dermacentor silvarum, Hyalomma truncatum, Hyalomma kumari, Hyalomma marginata և Rhipicelphalus turanicus:

  • Էկոհամակարգի ազդեցությունը
  • հիմնաքարի տեսակներ

Տնտեսական կարևորությունը մարդկանց համար. Դրական

Կենդանի վագրերը տնտեսական նշանակություն ունեն կենդանաբանական այգիներում, որտեղ դրանք ցուցադրվում են հասարակության համար և վայրի բնության այն վայրերում, որտեղ նրանք կարող են բերել զբոսաշրջության: Վագրերը անօրինականորեն սպանվում են իրենց մորթու համար `գորգեր և պատի կախիչներ պատրաստելու համար: Բացի այդ, ավելի քան 3000 տարի ավանդական չինական բժշկությունը օգտագործում է վագրի մասերը հիվանդությունն ու վնասվածքը բուժելու համար: Humerus- ը (վերին ոտքի ոսկորը), օրինակ, նշանակվել է ռևմատիզմը բուժելու համար, չնայած որ չկան ապացույցներ, որ այն ազդում է հիվանդության վրա: Ոմանք կարծում են, որ վագրի ոսկորները կօգնեն նրանց դառնալ նույնքան ամուր և վայրագ, որքան վագրը: (Sunquist and Sunquist, 2002)

  • Դրական ազդեցությունները
  • ընտանի կենդանիների վաճառք
  • սնունդ
  • մարմնի մասերը արժեքավոր նյութի աղբյուր են
  • էկոտուրիզմ
  • հետազոտություն և կրթություն

Տնտեսական կարևորությունը մարդկանց համար. Բացասական

Սովորաբար վագրերը խուսափում են մարդու շփումից, շատ հազվադեպ `վագրերը կարող են դառնալ« մարդակեր »: Լուրեր էին շրջանառվում, որ մարդակեր տիգրեսը սպանել է ավելի քան 430 մարդու, այդ թվում 234-ը ՝ չորս տարվա ընթացքում: Ենթադրվում է, որ մարդակեր վագրերը նրանք են, ովքեր չեն կարող արդյունավետորեն որսալ մեծ սանդուղքների վրա, քանի որ նրանք հաշմանդամ են դարձել, ծերացել են կամ այլևս չունեն հարմար հարազատ բնակավայր և որս: Քանի որ մարդկային պոպուլյացիան արագորեն աճում է, բնական ռեսուրսների շուրջ մրցակցությունը մեծացնում է ճնշումը վագրերի և նրանց բնակավայրի վրա և մեծացնում է մարդ-վագր բացասական փոխազդեցությունների հավանականությունը: (Mazak, 1981 Sunquist and Sunquist, 2002)

  • Բացասական ազդեցություններ
  • վիրավորում է մարդկանց
    • խայթոցներ կամ խայթոցներ

Պահպանման կարգավիճակ

Սիբիրյան (P. t. Altaica), Հարավային Չինաստան (P. t. Amoyensis) և Sumatran վագրեր (P. t. Sumatrae) բոլորն էլ խիստ վտանգված են: Բենգալյան (P. tigris tigris) և հնդոկինեզական վագրերը (P. tigris corbetti) վտանգված են: Բալին (P. t. Balica), Javanավանը (P. t. Tuboica) և կասպիական վագրերը (P. tigris virgata) վերացել են: Վագրերին սպառնացող հատուկ սպառնալիքները տարածաշրջանային առումով տարբեր են, բայց մարդկանց հետապնդումը, որսորդությունը և մարդկանց պատճառած կենսամիջավայրի ոչնչացումը վագրերի բնակչությանը սպառնացող համընդհանուր գործոններ են: (Մազակ, 1981)

Այլ մեկնաբանություններ

Panthera tigris- ն ունի 38 քրոմոսոմ: Կարիոտիպն ունի 16 զույգ մետակենտրոնային և ենթամետրային կենտրոնական ավտոսոմներ և երկու զույգ ակրոցենտրիկ ավտոզոմներ: X քրոմոսոմը միջին չափի մետակենտրոն է, իսկ Y քրոմոսոմները ՝ փոքր մետակենտրոն:

Մալթացի վագրերը (երբեմն անվանում են P. t. Melitensis, չնայած որ դրանք իսկական ենթատեսակ չեն) վագրերի բազմազանություն են, որոնք առաջանում են արյունակցական սեռի բուծման արդյունքում: Մալթացի վագրերն ունեն սպիտակ մորթյա մոխրագույն երանգներ, ինչը նրանց հեռավորությունից կապույտ տեսք է տալիս: Այսպես կոչված «սպիտակ վագրերը» արդյունք են ունենում, երբ ձագը ծնվում է գենի երկու ռեցեսիվ ձևով, ինչը նույնպես արյունակցական սերնդի արդյունք է: Սպիտակ վագրերը տառապում են բազմաթիվ խնդիրներից, ներառյալ աչքերի թուլությունը, մեջքի ճոճումը և պարանոցի ոլորումը: (Mazak, 1981 Sunquist and Sunquist, 2002 Ullasa, 2001)

Ներդրողներ

Tanya Dewey (խմբագիր), Կենդանիների բազմազանության ցանց:

Քեվին Դակրես (հեղինակ), Միչիգանի պետական ​​համալսարան, Բարբարա Լունդրիգան (խմբագիր, հրահանգիչ), Միչիգանի պետական ​​համալսարան:

Բառարան

ապրելով Հին աշխարհի հյուսիսային մասում: Այլ կերպ ասած, Եվրոպան և Ասիան և Հյուսիսային Աֆրիկան:

ձայնը օգտագործում է հաղորդակցվելու համար

երիտասարդները ծնվում են համեմատաբար թերզարգացած վիճակում, նրանք ի վիճակի չեն ծնվելուց / հատվելուց հետո որոշակի ժամանակահատվածում ինքնուրույն կերակրել կամ հոգ տանել իրենց կամ տեղափոխել ինքնուրույն: Թռչունների մեջ ՝ մերկ ու անօգնական դուրս գալուց հետո:

ունենալով մարմնի համաչափություն այնպես, որ կենդանին կարող է բաժանվել մեկ հարթության ՝ երկու հայելային պատկերների կեսերի: Երկկողմանի համաչափությամբ կենդանիներն ունեն մեջքային և փորոքային կողմեր, ինչպես նաև նախորդ և հետին ծայրեր: Bilateria- ի սինապոմորֆիան:

հիմնականում միս ուտող կենդանի

շփման համար օգտագործում է հոտեր կամ այլ քիմիական նյութեր

համատեղ կերպով ցուցադրել, սովորաբար հնչյուններով, միաժամանակ միևնույն կամ տարբեր տեսակի երկու կամ ավելի անհատների հետ

ունենալով գծանշումներ, գունավորում, ձևեր կամ այլ հատկություններ, որոնք հանգեցնում են այն բանի, որ կենդանին քողարկվում է իր բնական միջավայրում, ինչը դժվարանում է տեսնել կամ այլ կերպ հայտնաբերել:

մարդիկ տնտեսապես օգուտ են քաղում `խթանելով զբոսաշրջությունը, որը կենտրոնացած է բնական տարածքների կամ կենդանիների գնահատման վրա: Էկոտուրիզմը ենթադրում է, որ կան գոյություն ունեցող ծրագրեր, որոնք շահույթ են ստանում բնական տարածքների կամ կենդանիների գնահատումից:

կենդանիներ, որոնք օգտագործում են նյութափոխանակորեն առաջացած ջերմությունը `մարմնի ջերմաստիճանը կարգավորելու համար` անկախ շրջակա միջավայրի ջերմաստիճանից: Էնդոթերմիան Մամալիայի սինապոմորֆիա է, չնայած այն կարող է առաջացել (այժմ ոչնչացված) սինապսիդ նախահորից, բրածոների ռեկորդը չի տարբերակում այդ հնարավորությունները: Թռչունների մեջ կոնվերգենտ է:

Նյութ, որը կենդանի էակին տալիս է ինչպես սնուցիչներ, այնպես էլ էներգիա:

անտառային բիոմներում գերակշռում են ծառերը, հակառակ դեպքում անտառի բիոմները կարող են մեծապես տարբերվել տեղումների քանակով և սեզոնայնությամբ:

օվուլյացիան խթանվում է համակցման ակտով (ինքնաբերաբար չի առաջանում)

սերունդն արտադրվում է մեկից ավելի խմբում (աղբ, ճիրան և այլն) և բազմաթիվ եղանակների ընթացքում (կամ վերարտադրության համար հյուրընկալ այլ ժամանակահատվածներ): Ողնաշարի կենդանիները, ըստ սահմանման, պետք է գոյատևեն մի քանի սեզոնների ընթացքում (կամ պայմանական պարբերական փոփոխություններ):

մի տեսակ, որի առկայությունը կամ բացակայությունը խիստ ազդում է այդ տարածքում այլ տեսակների պոպուլյացիաների վրա, այնպես որ տարածքում հիմնաքարի տեսակների ոչնչացումը կհանգեցնի այդ տարածքում գտնվող շատ այլ տեսակների վերջնական կորստին (օրինակ ՝ ծովային ջրասամույր):

ճահիճները խոնավ տարածքներ են, որոնք հաճախ գերակշռում են խոտերն ու եղեգները:

կարողություն ունենալով տեղափոխվել մի տեղից մյուսը:

Այս ցամաքային բիոմը ներառում է բարձր լեռների գագաթներ ՝ կամ առանց բուսականության, կամ ծածկված ցածր, տունդրայի նման բուսականությամբ:

այն տարածքը, որտեղ բնականաբար հանդիպում են կենդանին, այն տարածքը, որտեղ այն էնդեմիկ է:

ընդհանուր առմամբ թափառում է տեղից տեղ, սովորաբար լավ սահմանված տիրույթում:

հայտնաբերվել է աշխարհի արեւելյան շրջանում: Այլ կերպ ասած, Հնդկաստանը և հարավ-արևելյան Ասիան:

կենդանիների առք ու վաճառքի բիզնեսը մարդկանց համար, որպեսզի իրենց տանը պահեն որպես տնային կենդանիներ:

օդ կամ ջրի մեջ բաց թողնված քիմիական նյութեր, որոնք հայտնաբերվում և արձագանքում են նույն տեսակի այլ կենդանիների կողմից

բազմակնության տեսակ, որում իգական սեռի զույգերը մի քանի արու են, որոնցից յուրաքանչյուրը նաև զուգակցվում է մի քանի տարբեր կանանց հետ:

Անձրևային անտառներում, ինչպես բարեխառն, այնպես էլ արևադարձային, գերակշռում են ծառերը, որոնք հաճախ կազմում են փակ հովանոց, և քիչ լույս է հասնում գետնին: Epiphytes- ը և բարձրացող բույսերը նույնպես առատ են: Տեղումները սովորաբար սահմանափակող չեն, բայց կարող են որոշ չափով սեզոնային լինել:

շփվում է հատուկ գեղձից (ներ) ից բույրեր արտադրելով և դրանք տեղադրելով այն մակերեսի վրա, թե արդյոք մյուսները կարող են հոտոտել կամ համտեսել դրանք

սկրաբ անտառները զարգանում են այն վայրերում, որոնք չոր եղանակներ են ունենում:

վերարտադրություն, որը ներառում է երկու անհատների ՝ արական և իգական սեռերի գենետիկական ներդրումը համատեղելը

սննդամթերք է դնում հատուկ վայրում, որը հետագայում պետք է ուտել: Կոչվում է նաև «պահեստավորում»

շփման համար օգտագործում է հպում

Փշատերև կամ անտառային փշատերև անտառ, որը տեղակայված է հյուսիսային Հյուսիսային Ամերիկայի, Եվրոպայի և Ասիայի գոտիների մեջ: Այս ցամաքային բիոմը նույնպես տեղի է ունենում բարձր բարձրություններում: Երկար, սառը ձմեռներ և կարճ, թաց ամառներ: Treesառերի քիչ տեսակներ կան, դրանք հիմնականում փշատերև փշատերև ծառեր են, որոնք աճում են խիտ տաղավարներում ՝ փոքր ներաճով: Some deciduous trees also may be present.

that region of the Earth between 23.5 degrees North and 60 degrees North (between the Tropic of Cancer and the Arctic Circle) and between 23.5 degrees South and 60 degrees South (between the Tropic of Capricorn and the Antarctic Circle).

defends an area within the home range, occupied by a single animals or group of animals of the same species and held through overt defense, display, or advertisement

The term is used in the 1994 IUCN Red List of Threatened Animals to refer collectively to species categorized as Endangered (E), Vulnerable (V), Rare (R), Indeterminate (I), or Insufficiently Known (K) and in the 1996 IUCN Red List of Threatened Animals to refer collectively to species categorized as Critically Endangered (CR), Endangered (EN), or Vulnerable (VU).

the region of the earth that surrounds the equator, from 23.5 degrees north to 23.5 degrees south.

A terrestrial biome. Savannas are grasslands with scattered individual trees that do not form a closed canopy. Extensive savannas are found in parts of subtropical and tropical Africa and South America, and in Australia.

A grassland with scattered trees or scattered clumps of trees, a type of community intermediate between grassland and forest. See also Tropical savanna and grassland biome.

A terrestrial biome found in temperate latitudes (>23.5° N or S latitude). Vegetation is made up mostly of grasses, the height and species diversity of which depend largely on the amount of moisture available. Fire and grazing are important in the long-term maintenance of grasslands.

A terrestrial biome with low, shrubby or mat-like vegetation found at extremely high latitudes or elevations, near the limit of plant growth. Soils usually subject to permafrost. Plant diversity is typically low and the growing season is short.

uses sight to communicate

reproduction in which fertilization and development take place within the female body and the developing embryo derives nourishment from the female.

breeding takes place throughout the year

References

2007. "Evolution, Ecology and Status of Global Tigers" (On-line pdf). World Wide Fund for Nature Hong Kong. Accessed April 03, 2007 at http://www.wwf.org.hk/eng/pdf/references/factsheets/factsheetii.PDF.

Mazak, V. 1981. Mammalian Species. Panthera tigris , 152: 1-8.

Schaller, G. 1967. The deer and the tiger . Chicago: University of Chicago Press.

Sunquist, M., F. Sunquist. 2002. Wild Cats of the World . Chicago: University of Chicago Press.

Thapar, V. 2005. Wild Tigers of Ranthambhore . New Delhi, NY: Oxford University Press.

Ullasa, K. 2001. The Way of the Tiger . Stillwater, MN: Voyageur Press.

The Animal Diversity Web team is excited to announce ADW Pocket Guides!


Tigre-siberiano (Panthera tigris altaica) - Siberian tiger

Distribuição geográfica: Ásia

Habitat: Florestas tropicais, savanas e áreas rochosas

Hábitos alimentares: : Carnívoro

Reprodução: Gestação de 106 dias

Período de vida: Aproximadamente 20 anos

O maior membro da família dos felinos é reconhecido por apresentar uma pelagem de coloração alaranjada com listras negras, e a parte inferior variando do creme ao branco. Oito subespécies de tigres foram reconhecidas, mas três foram extintas desde 1950. As outras subespécies resistem, porém estão ameaçadas de extinção (algumas criticamente). Sua coloração, tamanho, pelagem e marcas variam de acordo com a subespécie.

São distribuídas geograficamente pela Ásia. O Tigre siberiano (Panthera tigris altaica) é o maior deles, podendo atingir até 306 kg para machos e 167 kg para fêmeas, e medir de cabeça e corpo até 280 cm, mais a cauda de até 110 cm.

São encontrados em florestas tropicais, savanas e áreas rochosas. Embora normalmente não escalem árvores, podem fazê-lo. São grandes nadadores e podem cruzar rios de 6 a 8 km. São principalmente noturnos, podendo excepcionalmente ter atividades durante o dia, em especial no inverno. Para caçar o tigre depende mais da audição do que o olfato, normalmente se aproximando da presa em silêncio o máximo possível até saltar e agarrá-la pela parte posterior. Mata-a por estrangulamento, com uma mordida no pescoço ou garganta.

Sua dieta consiste de grandes mamíferos como porcos, cervos, antílopes e búfalos, podendo consumir até 40 kg de carne de uma só vez. A área territorial de um Tigre siberiano pode ser de até 4.000 km² geralmente marcados com fezes e urina, o que evita lutas. Quando estas acontecem por invasão de território, o invasor pode ser morto pelo dono deste.

Exceto durante a corte, os tigres são solitários e as fêmeas vivem com seus filhotes. Ao contrário do que se pensa, os tigres não são antisociais. O período de gestação é de 106 dias, com o nascimento de 2 a 3 filhotes que pesam até 16 kg e são assistidos pela mãe até seis meses de idade. Deste período em diante, começam a viajar com a mãe onde são ensinados à caçar, e com onze meses são capazes de pegar sua própria presa sem a ajuda da mãe, porém só separam-se para conquistar seu território com dois anos de idade, próximo à sua maturidade sexual, que é de 3 a 4 anos para as fêmeas e de 4 a 5 anos para os machos.

O tigre, um dos mais eficientes e bem sucedidos predadores de todos os tempos, simplesmente não consegue competir com a exploração humana sem ajuda. O declínio deve-se à perda de habitat e à caça predatória. São caçados para comércio ilegal de peles, seus ossos e órgãos são usados na medicina tradicional do oriente, mas sem comprovação científica.

Em 1972, o Tigre, foi listado pelo CITES como espécie ameaçada de extinção, exigindo medidas de proteção para tentar diminuir o declínio da espécie. Embora em alguns países seja ilegal a matança e o comércio desta espécie, ainda há atividades ilegais, mesmo assim a destruição de seu habitat e a expansão humana em florestas elimina o seu alimento, o que faz com que ele invada áreas agrícolas e seja morto. A maior parte está restrita em parques e zoológicos, que possuem programas de reprodução com sucesso.

O Tigre é o maior e mais forte de todos os felinos do mundo. Nenhum outro combina tamanho, força e graça como ele, e ironicamente este grande animal provavelmente será o primeiro dos grandes felinos a se tornar extinto se não houver uma conscientização acerca da preservação de seu ambiente e do controle da caça predatória.

Fonte: FUNDAÇÃO PARQUE ZOOLÓGICO DE SÃO PAULO


Hunting

Tigers live alone and aggressively scent-mark large territories to keep their rivals away. They are powerful hunters that travel many miles to find prey, such as elk and wild boar, on nocturnal hunts. Tigers use their distinctive coats as camouflage (no two have exactly the same stripes) and hunt by stealth. They lie in wait and creep close enough to attack their victims with a quick spring and a fatal pounce. A hungry tiger can eat as much as 60 pounds in one night, though they usually eat less.

Despite their fearsome reputation, most tigers avoid humans however, a few do become dangerous maneaters. These animals are often sick and unable to hunt normally, or live in areas where their traditional prey has vanished.


Tigre siberiano

O tigre siberiano (Panthera tigris altaica), tamén coñecido como tigre de Amur, é unha subespecie de tigre que habita principalmente nos bosques de folla perenne do extremo sueste de Siberia e a fronteira entre Rusia e China marcada polo río Amur.

No 2005, estimábase unha poboación de tigre siberiano que oscilaba entre os 331 e os 393 individuos adultos e subadultos na rexión, cunha poboación en idade reprodutora de 250 tigres. O número destes félidos mantívose estábel por máis dunha década grazas a un intenso esforzo de conservación, mais estudos realizados após do 2005 indican que a poboación do territorio ruso está decaendo.

Por outra banda, o tigre siberiano é a meirande das subespecies de tigre, así como tamén o maior félido existente. [ 2 ]


Estado de conservación

I, Babirusa [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)]

Actualmente, el tigre siberiano está bajo riesgo de extinguirse. Históricamente, sus poblaciones han estado expuestas a diversas amenazas, principalmente derivadas de las actividades humanas. Una de las peores épocas para este felino fue en la década de 1930, ya que la cantidad de estos se redujo drásticamente.

En 1990, la UICN clasificó al Panthera tigris altaica en peligro crítico de extinción. Sin embargo, debido a que los riesgos a que ha estado expuesto están siendo controlados, existe un leve crecimiento de su población.

– Amenazas

Uno de los factores que inciden en el decrecimiento poblacional de esta subespecie es la deforestación y fragmentación de los ecosistemas donde vive. Sin embargo, la principal amenaza a corto plazo es la disminución de las presas unguladas que conforman la dieta del tigre siberiano.

La caza furtiva del jabalí y del ciervo, entre otras especies de animales, reduce significativamente las fuentes de alimentos. Esto origina, que el tigre siberiano ataque el ganado doméstico, ocasionando que el hombre mate al felino en defensa de sus animales de cría.

Así mismo, el agotamiento de las presas es particularmente importante para los tigres de Amur que viven en el Lejano Oriente ruso. Esto se debe a que en esa región existen las densidades de presas más bajas de todas las áreas donde se distribuye en felino.

Además, la escasez de las presas unguladas puede disminuir la proporción de las hembras activas reproductivamente, lo que retrasa la edad del primer apareamiento y, por ende, se reduce el tamaño de la camada. Estos factores afectan la viabilidad demográfica de las diversas poblaciones del tigre siberiano.

También, el hombre caza este felino con la intención de vender en el mercado algunos órganos de su cuerpo, que son utilizados en la medicina tradicional.

– Acciones

El Panthera tigris altaica se encuentra incluido en el Apéndice I de CITES, por lo cual su comercialización a nivel internacional está prohibida. En este sentido, todos los estados que integran el área donde habita este felino, en conjunto con las naciones donde existen mercados de consumo, han prohibido su comercio interno.

En el 2010, los gobiernos de China y Rusia firmaron un acuerdo, donde ambas partes se comprometían a reforzar y mejorar las áreas protegidas, ubicadas en la frontera de los países.

El Fondo Fénix y la Sociedad para la Conservación de la Vida Silvestre de Rusia, en cooperación con la Sociedad Zoológica de Londres, iniciaron un proyecto conjunto.

La finalidad del mismo es mejorar las acciones de protección del tigre siberiano en algunas áreas protegidas. Estas son la reserva natural Sikhote Alin, el Parque Nacional Zov Tigra y en la reserva natural Kedrovaya Pad.

Proyecto Tigre Siberiano

El Proyecto Tigre Siberiano, creado en 1992, estudia y recolecta datos sobre esta subespecie, con la finalidad de crear planes de conservación. Para esto, equipan a los tigres con collares de radio, permitiendo estudiar su estructura social, hábitos alimenticios, uso de la tierra y patrones de mortalidad.

Este proyecto ha dado grandes frutos, ya que, entre otros aspectos, ha apoyado en abordaje de los conflictos tigre-humano. Esto lo ha logrado gracias a la intervención oportuna del equipo de Respuesta de Tigres.


Índice

El Proyecto de Tigre Siberiano (Siberian Tiger Project), que ha operado en la reserva Sijote Alin desde 1992, concluyó que el macho más pesado (M-20) alcanzó los 205 kg, siendo el mayor peso que han podido verificar, aunque sobre la base de un número limitado de especímenes. [ 4 ] ​ Dale Miquelle, director de dicho programa, asegura que a pesar de las repetidas afirmaciones en la literatura popular de que el tigre de Amur es el más grande de la especie, sus mediciones realizadas a más de cincuenta ejemplares capturados sugieren que su tamaño corporal es similar al de los tigres indios. [ 5 ] ​ Un estudio reciente calculó un peso promedio sobre la base de ejemplares históricos de 215,3 kg para los machos y 137,5 kg para las hembras. Sin embargo, con ejemplares actuales se calculó un peso promedio de 176,4 kg para los machos y 117,9 kg para las hembras. Estos pesos son menores que los calculados para los ejemplares que habitan el subcontinente indio, por lo que estos datos sugieren que, en la actualidad, la subespecie tigre de Bengala alcanza mayores dimensiones. [ 6 ] ​ Las medidas morfológicas, tomadas por los científicos del Proyecto de Tigre Siberiano, establecen que la longitud promedio cabeza-cuerpo medida entre las curvas, es de 195 cm (con rango de 178 a 208) para los machos y 174 cm (rango de 167 a 182) para las hembras. La cola mide en promedio unos 99 cm en los machos y 91 cm en las hembras. El macho más largo («Maurice») midió 309 cm en longitud total (cola de 101 cm) y tenía una circunferencia de pecho de 127 cm). La hembra más larga («Maria Ivanovna») midió 270 cm en longitud total (cola de 88 cm) y tenía una circunferencia de pecho de 108 cm. Estas medidas muestran que el tigre de Amur actual es más largo que el tigre de Bengala. [ 7 ] ​ En 2012 se identificó a un gran macho llamado Luk que llegó a los 212 kg de peso, siendo el espécimen más pesado confirmado por científicos en la Reserva Natural de Komarov Ussuri. [ 8 ] ​

El macho más grande del que se tengan referencias confiables fue un ejemplar de 335 cm de largo total medido en línea recta (350 cm sobre las curvas del lomo), cazado en la base del río Sungari, Manchuria, en 1943. [ 9 ] ​ se han reportado casos de más de 300 kg. [ 10 ] ​ Sin embargo, según el Dr. Vratislav Mazák, no existía verificación científica en el campo, por lo que no se puede comprobar la veracidad de estos reportes. [ 11 ] ​ Un reporte habla de un tigre macho cazado en los montes Sijote-Alin en 1950, que pesó 384,8 kg se calculó que tendría una longitud total probable de 349 cm, pero esta última cifra es hipotética. El ejemplar más grande del Tigre de Amur salvaje del que se tienen referencias confiables corresponde a un macho llamado Circa que pesó unos 306,5 kg. Dicho ejemplar fue capturado en la región rusa de Ussuri. [ 12 ] ​ [ 13 ] ​ [ 14 ] ​ Según los Récords Mundiales Guinness, el tigre cautivo más pesado fue un macho llamado “Jaipur”, que midió 332 cm de largo total y pesó 423 kg, al final de su vida, en 1999, aunque era un tigre bastante obeso. Los tigres de Amur en particular tienden a acumular grasa, en especial si son castrados. [ 15 ] ​ [ 16 ] ​

En los meses fríos el pelo se torna más largo y espeso, creciendo hasta los 105 mm de longitud en algunas zonas, con el fin de protegerlo del gélido invierno.

Son capaces de alcanzar altas velocidades en cortas persecuciones sobre la fría nieve del bosque siberiano.

Dentro de la región rusa del Amur - Ussuri, los tigres de Amur se concentran en las zonas de Krai de Primorie y la parte meridional del Krai de Jabárovsk. Comparten la densa y húmeda taiga de la zona con otros grandes depredadores como los lobos, osos, glotones, linces y leopardos de la subespecie local (Panthera pardus orientalis), hoy en día muy amenazada, entre los que es el depredador dominante (junto a los osos pardos machos). De hecho, a excepción de los osos pardos más grandes, los tigres cazan ocasionalmente cualquiera de los animales anteriores. No obstante, las presas más comunes de este animal son ungulados, fundamentalmente jabalíes y grandes cérvidos como el sika japonés, el ciervo común y el alce aún no se conocen casos de personas muertas por tigres de Amur. Están amenazados por la calidad de su piel y sus huesos, que se venden en el mercado negro asiático.

Es la subespecie de tigre que vive más al norte y más al este, en los bosques de hoja perenne del extremo sureste de Rusia y la frontera entre Rusia y China. Originalmente también era la que se extendía más hacia el oeste y la única presente en Europa. [ 17 ] ​ A principios del siglo XX la subpoblación oriental, ya aislada de los escasos ejemplares que sobrevivían en su área de distribución occidental (en los bosques del sur del Caspio, Irán, Turquía y algunas zonas del Asia Central soviética), se extendía por Mongolia, Manchuria y Corea, hasta el oeste del Mar de Ojotsk, con una población aproximada de 7000 ejemplares, reduciéndose posteriormente su área de distribución debido a la presión humana. En tiempos históricos desapareció del lago Baikal, la mayor parte de Manchuria y la península de Corea. En la actualidad su estado es crítico, quedando una sola población, más o menos continua, en la región del río Amur y junto al mar de Japón, y al igual que el resto de los tigres, esta subespecie está protegida internacionalmente.

La población de tigres de Amur en Rusia permaneció relativamente estable hasta alrededor de 1990, cuando el hundimiento de la Unión Soviética y la crisis económica subsiguiente provocaron un brusco aumento de la caza furtiva. En 1992 comenzó un intenso programa de conservación, llevado a cabo por científicos de Rusia y otros países, conocido como Siberian Tiger Project (Proyecto Tigre Siberiano), con el fin de detener el declive de la población y hacerla crecer de nuevo. El programa ha tenido un cierto éxito, haciendo que, por ejemplo, la población localizada en la reserva de Sijote-Alin pasase de 250 ejemplares en 1992 a cerca de 350 en 2004. No obstante, muchas poblaciones se encuentran aisladas y cuentan con menos de 20 animales, lo que les hace víctimas de la consanguinidad. Un censo realizado en 2005 demostró que la población de tigres de Amur es de alrededor de 500 individuos: 334–417 adultos y 97–112 cachorros. En 2014 el Fondo Mundial para la Naturaleza estimó que la población total del tigre de Amur en la naturaleza era de alrededor de 400 individuos. [ 18 ] ​A principios de 2015 una tigresa y sus cachorros de aproximadamente un año y medio de edad fueron fotografiados en la provincia de Jilin en China a treinta kilómetros de la frontera rusa, lo cual es un indicativo de que se podría estar asentando una población en esa región. [ 19 ] ​ En 2016 durante un encuentro en la ciudad de Sochi entre las subcomisiones para la protección del ambiente de Rusia Y China fue emitido un comunicado en el que se indica que la población del tigre de Amur creció en un 10 a 15 % con respecto a 2005, llegando a los 523 a 540 ejemplares en estado salvaje en Rusia. [ 20 ] ​ Este es un buen indicador de que los programas conservacionistas iniciados en la década de 1990 por el gobierno ruso están funcionando. [ 21 ] ​

Lamentablemente, la caza furtiva no ha desaparecido hoy en día de la región, y todavía siguen muriendo varios tigres por culpa del hombre. Es el caso de varios cachorros que son atropellados cada año en la única carretera que cruza su territorio. [cita requerida]

Rusia e Irán han discutido la posibilidad de iniciar la reintroducción del tigre en el norte del país.

Igualmente se están considerando áreas de Uzbekistán y Kazajistán para reintroducir la subespecie en puntos de su área de distribución original en Asia Central [ 22 ] ​ [ 23 ] ​

En 2013 un equipo de científicos surcoreanos liderados por Jong Bhak del Instituto de Genómica Personal de Suwon lograron descifrar el genoma del tigre de Amur y lo compararon con el de otras subespecies de tigre como el indio así como con otros felinos como los leones africanos y los leopardos, con el propósito de entender las distinciones que componen a las diversas especies de grandes félidos así como para contribuir a preservar la limitada diversidad genética de estos grandes depredadores en su entorno natural [ 24 ] ​

En 2015 el Gobierno ruso aprobó la creación del parque nacional Bikin, en la provincia de Primorie. Conocidos como “el Amazonas de Rusia”, los bosques de la cuenca del río Bikin son la mayor área intacta de bosques mixtos de todo el hemisferio norte. El nuevo parque protege más de 1,16 millones de hectáreas de bosques –una superficie mayor que Navarra- que ya en 2010 fueron declarados Patrimonio de la Humanidad de la UNESCO, y son el hábitat del 10% de la población actual del tigre de Amur. [ 25 ] ​

En 2017 un estudio en línea publicado en la revista Biological Conservation propone la reintoduccion del tigre de Amur en dos localidades de Kazajistán, los cuales son el delta del río Ili y la costa adyacente sur del lago Balkhash. Se identificaron alrededor de 7000 kilómetros cuadrados de hábitat adecuado para estos félidos que cuentan con suficientes animales de presa (ciervos y jabalíes) como para albergar una población de entre 64 y 98 tigres dentro de 50 años si se introducen 40 a 55 tigres. [ 26 ] ​

El tigre preside el escudo oficial de la región de Primorski (Rusia), aparece también en el de Jabárovsk, en el de la ciudad de Vladivostok y en el de la ciudad siberiana de Irkutsk. También aparece en el escudo del equipo de fútbol profesional ruso FC Luch-Energía Vladivostok. Hodori, la mascota de los Juegos Olímpicos de Seúl (1988), fue un tigre de amur.


Video: Tigers 101. National Geographic


Նախորդ Հոդվածը

Ինչ է կապույտ դրամայի խոտը. Տեղեկատվություն կապույտ դրամայի խոտի խնամքի մասին

Հաջորդ Հոդվածը

GardenPlast, պարտեզի դեկոր, լողավազաններ, PVC- ի վրա հիմնված արտադրանքներ պարտեզի համար